18 Şubat 2021 Perşembe

Ukraynalılar Kimlerdir?

  Ukraynalılar
  Rus
  Diğer
 2001 Yılı İtibariyle Ukrayna'da Resmi Rakamlara Göre Nüfus Dağılımı
Eski zamanlarda Ukrayna'ya Rutenya da denmiştir.
Bilimsel açıdan kabul edilen, en yaygın görüş; Ukraynalıların, Rusların ve Belorusların (Beyaz Rusların), tahminen 14-16. yüzyıllarda Doğu İslav kavimlerinden kaynaklanmış olmaları şeklindedir.
Öte yandan, Sovyet kaynakları ve günümüz Rusya Federasyonu'nda kabul edilen kaynaklar, Ukraynalıların ve Belorusların Ruslardan geldiklerini söyler.
Ancak 8-9. yüzyıllarda kurulan, merkezi çağdaş Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan ve sonradan Kiev Rus Devleti adı verilen devlette eski Slav kavimlerinin temsilcilerinin yaşadıkları bir gerçektir ve mevcut vakayinamelerde ulus olarak Rus, Ukraynalı adı geçmiyor.
Bu konuda, günümüz Ukrayna'sında yaygın kaynaklar aslında Rusların Ukraynalılardan kaynaklandığını iddia eder.
Yaklaşık 14. yüzyıla kadar varlığını sürdüren eski Kiev Rus Devleti'nde yaşayan ulus, Ukraynalılarmış; Moğollar geldikten sonra Ukraynalıların çoğu, Kiev'i terk edip kuzeye doğru göç etmeye başlamış ve sonra, yeni bir devletin başkenti olacak Moskova adlı bir kenti kurmuş.
Yeni devletin adı, Moskova Rus Devleti; sonra Rus Çarlığı, sonra da Rus İmparatorluğudur yani bu görüşe göre, günümüzde Moskova'da ve etrafında yaşayan ulus, Kiev'den gelen Ukrayna kökenli ulusmuş; Kiev'de ve Ukrayna'da günümüzde yaşamakta olan ulus ise Ukraynalı ve Moğol-Tatar karışımıymış, diye bir görüş de yaygındır.
Ruslar, SSCB zamanında Ukraynalılara yoğun bir şekilde baskı yapmışlar; onlara Rus kültür ve dilini yoğun bir şekilde aşılamışlardır.
Öyle ki, Ukraynalıların ayrı bir ulus olduğunu düşünenler hapse atılmış; baskı altına alınmıştır.
Yoğun baskılar sonucu Ukraynalılar, ayrı bir ulus olduklarını ayrı bir dil konuştuklarını yıllarca kimseye anlatamamışlardır.
Bağımsızlıktan sonra Ukrayna dili resmi dil olmuş, okullarda ve günlük yaşamda Ukrayna dili yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.

Ukraynalı kimliğini oluşturan etnik topluluklar şunlardır:
( Ukrayna resmi rakamlarıdır.)
  1. Ukraynalılar (% 77,8)
  2. Ruslar (% 17,3)
  3. Beyaz Ruslar (% 0,6)
  4. Kırım Tatarları (% 0,6)
  5. Moldovalılar (% 0,5)
  6. Bulgarlar (% 0,2)
  7. Macarlar (% 0,3)
  8. Romenler (% 0,3)
  9. Lehler (% 0,3)
  10. Yahudiler (% 0,2)
  11. Yunanlılar(% 0,2)
  12. Ermeniler (% 0,2)
  13. Tatarlar (Kazan Tatarları) (% 0,1)
  14. Çingeneler (% 0,1)
  15. Azeriler (% 0,1)
  16. Gürcüler (% 0,1)
  17. Almanlar (% 0,1)
  18. Gagavuzlar (% 0,1)3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com