29 Ocak 2012 Pazar

Papua Yeni Gine'deki Eşcinsel Topluluk: ETORO'LAR

Papua Yeni Gine'nin Trans-Fly bölgesinde,avcılık ve bahçecilikle geçinen 400 kişilik ETORO grubu,erkek ile kadın arasındaki cinsel nefretin en uç örneğini oluşturmaktadır.Etorolar, insanın cinselliğini biçimlendirmede, kültürün ne denli güçlü olabileceğini de gösterir.
Etorolar, ataların ruhu tarafından kadının içine yerleştirildiği düşünülen fetusa yaşam gücü vermek için spermin gerekli olduğuna inanırlar.Erkeklerin sınırlı miktarda sperme sahip olduklarına inandıklarından,cinsel ilişkinin erkeğin yaşam gücünü yok ettiğini düşünürler.Spermle beslenmiş çocukların doğumu,sonunda kocanın ölümüne yol açacak gerekli,ama hoş olmayan bir özveriyi simgeler.
Sadece üremek için gerekli olduğu düşünülen heteroseksüel ilişki,pek teşvik edilmez.Çok sık cinsel ilişki talep eden kadınlar,kocalarının sağlığı açısından tehlike oluşturan cadılar olarak itham edilirler. Etoro Kültürü, heteroseksüel ilişkiye yılda yalnızca 100 gün izin verir.Geri kalan zamanlarda ilişki yasaktır.Mevsimsel toplu doğumlar bu yasağa uyulduğunu gösterir.
Heteroseksüel ilişki okadar sakıncalı bulunurki,toplu yaşamın içine sokulmaz.Ne uyunulan yerlerde ne de tarlalarda ilişkiye girilemez.Sadece,sese ve cinsel kokuya gelen zehirli yılanlar yüzünden riskli bölgeler olan ormanlıklarda ilişkiye girilebilir.

Cinsel birleşme teşvik edilmemekle birlikte, eşcinsel ilişkiler gerekli görülür. Etorolar, erkek çocukların kendi başlarına sperm üretemediklerine inanırlar.Erkek olabilmek ve çocuklarına yaşam gücü verebilmek için, erişkin erkeklerden ağız yoluyla sperm elde etmeleri gerekir. 10 yaşından yetişkin oluncaya kadar, erişkin erkekler tarafından döllendirilirler.Bu konuda hiç bir tabu yoktur.İstedikleri her yer de tarlada,bahçede,uyunulan yerlerde ilişkide bulunulabilir.

Her 3 yılda bir,yaşları 20 civarında bir grup oğlan erkekliğe geçiş yapar.Bunun için,gözlerden saklı bir dağ kulübesine giderler ve burada erişkin erkekler tarafından döllendirilirler.

Etoro eşcinselliği, usule uygunluk kuralınca yönlendirilmektedir. Genç ve yaşlı erkekler arasında eşcinsel ilişki kültürel olarak zorunlu sayılmakla birlikte,gençler arasında bu ilişki uygun bulunmaz. Bir erkek çocuğunun diğer erkek çocuklarından sperm almasının,onun yaşam gücünü yok ettiğine ve gelişimine ket vurduğuna inanılır.Eğer bir erkek çocuk hızlı bir gelişme gösterirse,onun,diğer erkek çocukların spermlerini yediği düşünülür.Tıpkı cinselliğe aç bir kadın gibi, bu çocuktan da cadıymışcasına uzak durulur.

Etoro eşcinselliği,hormonlar ya da gençlerle değil,kültürel geleneklerle ilişkilidir.Etorolar, Papua Yeni Gine'de babasoylu-erkekyerli toplumlarda yaygın olan kaç-göçün en uç örneğini temsil ederler.



PAPUA YENİ GİNE'DEKİ  CAMİLER



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com