18 Mayıs 2013 Cumartesi

Son Göl, Narin Bölgesi, Kırgızistan

Son Göl Çevresindeki Kırgız Çadırları 29
Tektonik bir göldür.
287 km² yüzölçümündedir.
Çevresi doğal güzelliklerle kaplıdır.
Çerçevesinde ata binme ve yürüme gibi doğa sporları yapılabilmektedir.24

Son Göl, (Kırgızca: Соңкөл) veya Son Kul, Songköl, Song-Köl, Songköl de denilen Kırgızistan'da Narin İli'nin kuzeyinde Issık Göl'ün güneybatısında, ülkenin ikinci büyük kapalı havza bir dağ gölüdür.
Divân-ı Lügati't-Türk'te Sidinğ köl veya Sidhinğ köl (سذنك كول) "Koçnğar başı’na yakın bir göl" şeklinde tanımlanan bu göldür.
Son Göl'ün güney kıyısında, Taş Tulga denilen bir antik taş halka vardır ki destan kahramanı Manas ile ilişkili olduğuna inanılır.

Son Göl'ün Doğal Yapısı
Son Göl, ağaçsız bir dağ yaylasında, ortalama deniz seviyesinden 3,016 metre yükseklikte yerleşik ve gür dağ otlakları (yayla) ile çevrelenir.
Gölün güzelliği fazlasıyla methedilir fakat bu göle kolayca erişilmez.
Göle sadece Haziran'dan Eylül'e kadar sürede güvenle ulaşılabilir.
Gölün etrafında hiçbir tesis yoktur, fakat yerel halktan beslenme ihtiyacı karşılanabilir ve yurt kiralanabilir.

Gölde Yaşayan Canlılar
Gölün etrafı bolca dağ otlakları ile kaplı olduğundan, Koçkor, Narin ve At-Başı bölgesinden gelen çobanlar koyun, inek, at ve hatta ara sıra da deve gibi hayvan sürülerini yaz aylarında burada otlatırlar.
Kısıtlı hayat alanında, Sazan balığı (Cyprinus carpio), Coregonus peled, Diptychus sewerzowi gibi tatlı su balıkları, ve Telli turna (Anthropoides virgo), Kaz (Anser indicus), Karaleylek (Ciconia nigra) ve Büyük karabaş martı (Larus ichthyaetus) gibi tahminen 66 değışik su kuşları yaşarlar.

Gölün Bitki Örtüsü
Gölün etrafında Papatyagiller'den (Anthemis nobilis), Horozgözü (Anthemis arvensis) ve (Anthemis tinctoria), Adaçayı (Salvia officinalis), Yaban adaçayı (Salvia sylvestris), Liken (yosun), Jinseng (Panax quinquefolius), Alp dağları bitkilerinden (Leontopodium nivale subsp. alpinum) ve (Aconitum variegatum) gibi bitki örtüsü bulunur. 30

Son Göl'ün Konumu, At-Başı İlçesi, Narın ili, Kırgızistan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com