10 Aralık 2013 Salı

Ermenistan'ın Dış İlişkileri

1199-1375 Yılları Arasındaki Antep-Maraş'tan Alanya'ya Kadar Sınırları Olan 
Ermenistan Krallığı Haritası
Ermenistan'da 30 tane büyükelçilik bulunmaktadır.
Yurtdışında ise Ermenistan'ın 36 tane dış temsilciliği var.
Bir eski Sovyetler Birliği cumhuriyeti olması nedeniyle Ermenistan Cumhuriyeti bir Bağımsız Devletler Topluluğu üyesidir.
2 Mart 1992 tarihinde bir Birleşmiş Milletler üyesi de oldu.
25 Ocak 2001 tarihinde Azerbaycan ile Avrupa Konseyi üyeliğini de kazandı.
Ermenistan Cumhuriyeti yaklaşık kırk tane diğer uluslararası örgütün bir üyesi veya gözlemcisidir.
Azerbaycan ile ilişkileri soğuktur, ve zaten bu ülkelerin arasında diplomatik ilişkiler yer almamaktadır. Özellikle Karabağ Savaşı ve bunun etkileri nedeniyle gerilimler var. 
1994'te bir ateşkes anlaşması yapıldı, fakat savaştan beri Azerbaycan topraklarının %20'si Ermenistan tarafından işgal edilmektedir.
Azerbaycan'da yaklaşık 528.000 tane ülkesinde yerinden edilmiş kişi ve Ermenistan'dan kaçan 300.000 tane Azeri sığınmacı bulunmaktadır.
Ayrıca Azerbaycan ekonomisi de savaş nedeniyle zorluklarla mücadele etmeye mecbur kalmış.
Türkiye, Ermenistan'ın bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde tanıyarak ülkeyi tanıyan dünyanın ilk ülkelerinden birisidir.
Mamâfih, Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler yer almamaktadır ve Ermenistan'ın bağımsızlığından beri bu iki ülke arasındaki ilişkiler genelde olumsuz olmuştur. 1993'te Türkiye, Azerbaycan'da yer alan Ermeni işgâlleri nedeniyle Ermenistan ile paylaştığı sınırı kapattı ve bu sınır günümüzde bile hâlâ daha kapalıdır.

Ermeni diasporası faaliyetleri de bir anlaşmazlık nedenidir; Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 2011 yılının Temmuz ayında Ermeni dili ve edebiyatı yarışmasında öğrencilerden birinin, “Batı topraklarımızı Ağrı Dağı’yla birlikte geri alabilecek miyiz” sorusuna yanıt olarak, "Karabağ'ı biz aldık, Ağrı'yı size bıraktık" diyerek Ermeni gençliğine Ağrı'yı Ermenistan topraklarına katmayı hedef göstermiş ve bu suretle Ermenistan'ın Türkiye üzerindeki toprak iddiasını yinelemiştir.

Zaten Ermenistan Cumhuriyeti'nin Türkiye toprakları üzerindeki iddiası bu ülkenin Anayasa'sında da yerini almıştır.
Ermenistan devlet armasının tanımlandığı Anayasa'nın 13. maddesinde, armanın ortasında Ermenilerin "Ararat" dedikleri Ağrı Dağı'nın tasvirinin yer aldığı ifade edilir.2


KAYNAKLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com