22 Kasım 2011 Salı

Preveze

 Preveze'nin Yunanistan Üzerindeki Konumu
Preveze, Yunanistan'ın Adriyatik Denizi'ne kıyısı bulunan illerinden (nomos) biri olup, Yunanistan'ın Epir coğrafi bölgesine dahildir.

27 Eylül 1538 tarihinde, Kaptan-ı derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın Preveze Kalesi önünde, Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması ile yaptığı Preveze Deniz Savaşı Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu savaşta Andrea Doria'nın 166 (bazı tarihçilere göre 162) kadırgası, Barbaros'un ise büyüklü-küçüklü 40 gemisi bulunuyordu.

Barbaros Hayrettin Paşa sayıca az olduğu için başlangıçta saldırmak istememiş, mevcut koşullar altında stratejik düşünmeyi bilen her komutanın yapacağı gibi, büyük düşman gemilerinin giremedeği körfezde kalarak, Haçlı ordularının yaklaşan kış şartlarına dayanamayarak çekip gitmesini beklemeyi tercih etmiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman'ın diğer paşaları stratejik düşünmek yerine doğrudan saldırmaktan yana olduğundan bu konuda sürekli baskı yapmışlar, Barbaros Hayrettin Paşa da sonunda savaş durumuna geçmek zorunda kalmıştır. Tarihçiler, doğrudan Kanuni'den emir alan Monuc adlı bir iğdişin “Kafirlerin savaşmadan kaçmasına izin mi vereceksin? Padişahımız yeni donanmalar inşa etmek için bol bol kereste bulur. Onları idare etmek için bol bol reis de bulur. Donanması yok olursa seni affedecektir. Ama Doria’nın savaşmadan kaçmasına izin vermeni affetmeyecektir. Yeterince cesur askerin var. Neden onlarla saldırmıyorsun?” dediğini kaydetmiştir.

Böylece Barbaros Hayrettin Paşa bulunduğu körfezden çıkmış, donanmasını meşhur Hilal biçimine sokarak saldırıya geçmiştir. Dönemin en az Barbaros kadar ünlü bir diğer kaptanı olan Andrea Doria bu taarruza karşılık vermek yerine çeşitli manevralarla geçiştirmeye çalışmış, sonunda da doğru düzgün savaşmadan kaçmıştır.
Coğrafi bölge Epir
Başkent Preveze
Nüfus 59,600 (2005)43.
Yüz ölçümü 1,036 km² 46.
Nüfus Yoğunluğu 57.5/km²24.
Alan Kodu 268x0
Plaka Kodu ΡZ






YUNANİSTAN (Greece) ANA SAYFA

 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com