25 Eylül 2010 Cumartesi

Türkiye - Azerbaycan Siyasi İlişkileri



Yönetim Şekli
Cumhuriyet/ Başkanlık Sistemi
Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev
Başbakan
Artur Rasizade
Dışişleri Bakanı
Elmar Memmedyarov
Başkenti
Bakü (3.736.000)
Yüzölçümü
86.600 km2
Nüfusu
8.997.400
Etnik dağılım
Azerbaycanlı  %90.6,  Lezgi %2.2, Rus %1.8, Ermeni %1.5,  Talış %1,0,  Avar %0.6,  Diğer %2.3

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin temel çerçevesini, iki ülke halklarının gücünü tarihten, dil ve kültür birliğinden alan yakınlığı oluşturmaktadır.

Türkiye, 30 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti'ni 9 Kasım 1991’de tanıyan ilk devlet olmuştur. Azerbaycan’la 14 Ocak 1992’de imzalanan Protokolle diplomatik ilişki kurulmuş ve Başkonsolosluk olarak görev yapmakta olan Temsilciliğimiz Büyükelçilik düzeyine yükseltilmiştir.

İki dost ve kardeş ülke arasında siyasi ve askeri ilişkiler çok iyi düzeyde seyretmektedir.  Büyük potansiyele sahip ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için ortak çaba sarfedilmektedir.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgaliyle ortaya çıkan Yukarı Karabağ sorunu, Güney Kafkasya’da siyasi istikrarın, ekonomik gelişmenin ve bölgesel işbirliğinin önündeki en önemli engeldir. Yukarı Karabağ ihtilafı, Azerbaycan’da bir milyonu aşkın insanın yerlerinden edilmesine ve Azerbaycan topraklarının %20’sinin işgaline yol açmıştır.

Türkiye, Azerbaycan’ın en önemli dış politika sorunu olan Yukarı Karabağ uyuşmazlığı konusunda da Azerbaycan ile birlikte hareket etmekte, bu soruna biran önce barışçı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla AGİT çerçevesinde faaliyet gösteren Minsk Grubu’nun çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır. Türkiye, AGİT Minsk sürecini, ihtilafa çözüm bulunabilecek uygun platform olarak görmeye devam etmekte, bununla birlikte, barış sürecinde mevcut tıkanıklığın aşılabilmesi için yaratıcı açılımlara gerek bulunduğunu düşünmektedir.

Türkiye, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde adil bir çözüme destek vermeye hazırdır.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tek kara bağlantısını oluşturan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (NÖC),  ülkemizin Azerbaycan’la ikili ilişkileri açısından önemli bir yer tutmaktadır. Ermenistan, İran ve Türkiye arasında yer alan ve Azerbaycan’dan fiilen kopmuş durumda bulunan Nahçıvan, Azerbaycan halkı ile doğrudan bağlantı noktamızı oluşturmaktadır. Ülkemiz ile NÖC arasında siyasi, askeri, ekonomik ve insani düzeyde yoğun olan ilişkiler tatmin edici bir yönde seyretmekte ve daha da gelişme potansiyelini barındırmaktadır.

1 yorum:

  1. İYİ HOŞ.KARDEŞİZ.FAKAT TÜRKİYEDE YAŞAYAN AZERBAYCANLILARADA BAZI HAKLAR VERİLSE MAĞDUR EDİLMESE İYİ OLUR BENCE.MESELE EMEKLİLİK KİBİ HAKLAR

    YanıtlaSil

muzafferbadem@hotmail.com