16 Temmuz 2011 Cumartesi

Gürcistan'da İklim ve Bitki Örtüsü

Gürcistan'ın iklimi coğrafi bölgelere göre farklılık gösterir. Kafkaslar'ın soğuk kuzey rüzgarlarını engellemesi ve ülkenin Karadeniz'den gelen nemli ve sıcak bir hava akımının etkisinde kalması iklimin yumuşak ve yağışlı olmasına yol açar.

Karadeniz'e yakın Kolhit ovasında ise astropikal iklim özellikleri görülür. Genellikle sonbahar ve kış aylarında yağan yağmurlar batıdan doğuya doğru gidildikçe azalır. Kolhit ovasında yılda ortalama 1600-2000 mm.olan yağış miktarı Kartli ve Kaheti yaylalarında 508 miliimetreye kadar düşer.

Yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkı batıda fazla değişken kara ikliminin hüküm sürdüğü doğuda daha çoktur. Bol yağış alan Kohlit ovasında astropikal bitki örtüsü görülür ve burada bambu, okaliptüs, palmiye gibi ağaçların da yetişmesine uygun ortam bulunur. Karadeniz'e yakın bölgelerde 1000-1200 metreye kadar gürgen ve 2000 metreye kadar çam ağaçlarından oluşan ormanlar hakimdir: daha yükseklerde ise otlaklar yer alır.
Doğuya doğru gidildikçe iklimin karasallaşmasıyla birlikte bitki örtüsü de bodurlaşır. Topraklarının üçte biri ormanlarla kaplı olan üldeke çam, ladin, meşe, kestane, kayın, köknar, dişbudak ve ıhlamur boldur. Ormanların yüksek yerlerinde ve dağlarda yaban keçisi, karaca, yaban domuzu, ayı, vaşak, tilki ve kurt gibi hayvanlar, ırmaklarında bol miktarda alabalık yaşar.



            GÜRCİSTAN TARİHİ            




GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

muzafferbadem@hotmail.com