15 Temmuz 2011 Cuma

Tiflis

 Tiflis Camii ve Etrafı
Gürcistan’ın başkenti Tiflis, ülkenin doğusunda, Aşağı Kartli Bölgesinde, Mtkvari Irmağının iki kısmına yayılmış bir durumdadır. Dağlık engebelerden dolayı Tiflis yüksekte bulunan düz araziler üzerine inşa edilmiştir. Bundan dolayı geniş mahaller çok nadirdir. Mtkvari Irmağı’nın ikiye böldüğü Tiflis, köprü ve metro ile birbirine bağlanmaktadır. Mtkvari’nin sağ kısmında Aziz Dağ bulunmaktadır. Bu isim Aziz Davit Garaceli’den gelmektedir. Aynı dağın eteklerinde onun ismini taşıyan kilise bulunmaktadır. Mtkvari ırmağının sol kemsinde Mahata Dağı bulunmaktadır. Bu kayalardan birinin üzerinde Gürcü krallarından Vahtang Gorgasal’i tarafından inşa edilen Metehi Tapınağı bulunuyor. Tapınağın yakınlarında ise Vahtang Gorgasali’nin ılık suyu bulduğu kısma bakacak şekilde at üzerinde bir heykeli bulunmaktadır. Varsayımlara göre insanlar bu şehirde 5–6 bin yıl önce yaşıyorlardı. Bu toprakların dağlar tarafından çevrili, ılık su kaynaklarıyla zengin, doğal orman ve av hayvanlarının olmasından dolayı yaşam için elverişli özelliklere sahipti. Söz konusu yerde bulunan Tiflis’in en ünlü kükürtlü termik suları bu mahallerde hamamların ve sonraki dönemlerde ise neolojik merkezlerin açılmasına faaliyete geçmesine neden olmuştur.


Mtkvari’nin sağ kıyısında, dağda Narigala Kalesinin yıkıntıları görülmektedir. Narigala kaelsi yüzyıllar boyunca Tiflis’i korumak için kullanılmaktaydı. Narigala kalesi yakınlarında gürcü insanının fıtratının, düşmanı düşmancı, dostu da dostça karşılanması gerektiğini ifade eden bir elinde kılıç, diğer elinde tas tutan Kartli Annesi heykeli bulunmaktadır. Tiflis toprakları üzerinde birçok arkeolojik ve sanat eserleri bulunmaktadır. Tiflis’te bütün Aşağı Kartli bölgesinde olduğu gbi kışın çok soğuk, yazları ise bir hayli sıcaktır. Yaz aylarında şehir halkının büyük bir oranı tatil amacıyla daha serin bölgelere gitmektedir. Tiflis’te kalan ise mevcut göllere giderek serinleme imkânı bulabilmektedir. En küçük gölün ismi Kus Gölü’dür. Lisi Gölü ise biraz daha büyüktür. En büyük göl ise, şehrin kuzeydoğu bölümüne yapılan ve büyüklüğünden dolayı ise Tiflis Denizi ismi verilen suni göldür. Tiflis Denizi, dağlar arasında bulunan tuz gölleri-Avlabari, İlgunia ve Kukia üzerinde yapılmıştır. Tiflis Denizi’ne su İvri ırmağından, Samgori Sulama tesislerinde 40 kilometrelik bir mesafeyi geçerek gelmektedir. Aşağı Samgori sulama sistemi ise suyu Tiflis Denizinden sağlamaktadır. Tiflis’in güzellikleri arasında ise, şehrin güney kemsinde Tsavkitsgali ırmağı vadisinde 156 hektar arazi üzerinde kurulan botanik bahçe gösterilebilir. Bu bahçe yaklaşık olarak 1625 yılında başlanılan bağın içinde 5000 kadar değişik bitik türü bulunmaktadır. Köprü yakınlarında bulunan şelale botanik bahçeye ayrı bir hava katmaktadır. Tarihte bu topraklar gürcü krallarının saray arazileri arasında bulunmaktaydı.

Tiflis’te 1927 yılında oluşturulmaya başlanan hayvanat bahçesi 120 hektarlık bir araziye inşa edildi. Tiflis hayvanat bahçesinin arazisi zamanla küçüldü. Onun yerini değişik yapılar kapladı. Tiflis kendine has özellikler bulunan şehirler sıralamasında yer almaktadır. Eski Tiflis’in geçit vermeyen dar sokakları, dik yokuş ve merdivenleri, ustaca yapılmış ağaç balkonlar, iki ve üç katlı evler Tiflis’e ayrı bir güzellik katmaktadır. 1870’lerde Tiflis’te 439 iki katlı, 117 tanede tek atlı araba varmış. 1904 yılında yerini Tramvayla değiştirin at yolu faaliyetlerine 1883’de başladı. 1966’da ise Tiflis metrosu açıldı. Son yıllarda Tiflis sokaklarında sayıca bir hayli artan minübüsler ve otobüslerden dolayı ulaşım ağır bir sekteye uğramıştır.

GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ


 
            GÜRCİSTAN TARİHİ            



GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ












    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    muzafferbadem@hotmail.com