15 Temmuz 2011 Cuma

Kobuleti

 Kobuleti Deniz Sahilinden Bir Görünüm
Kobuleti (Gürcüce: ქობულეთი)..Nüfusu 18.600 (2002). Aynı adlı ilçenin (raioni) yönetim merkezidir. Karadeniz kıyısında yer alan Kobuleti'de demiryolu istasyonu ve çay işleme atölyeleri bulunur.
Kobuleti, yazın önemli dinlence merkezidir ve deniz turizmi hayli gelişmiştir. Denize girmeye hayli elverişli uzun plajları kıyı boyunca uzanır. Kentin Batum'a uzaklığı 25 km'dir.
Tarihsel Acara bölgesinin bir parçası olan Kobuleti, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı yönetimi altında kaldı ve bu dönemde Çürüksu olarak adlandırıldı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'yla Çarlık Rusya'sının bir parçası olan Gürcüstan'a katıldı. Bu tarihten sonra Osmanlı topraklarına göç eden (Muhaciroba) Müslüman Gürcülerin bir bölümü Kobuleti ve yöresinden gelmiştir. 1879 yılındaki göçlerden sonra 2.000 nüfuslu Kobuleti’de 500 kişi kalmış, çevresindeki köylerden ise, 7 binden çok hane göç etmiştir. Bu Müslüman Gürcülerden olan Çürüksulu Ali Paşa, başta Ordu ve çevresinde olmak üzere muhacirlerin iskânı gibi konularda önemli rol oynamıştır. Gürcüstan'ın başbakanı Zurab Noğaideli Kobuletlidir.

ACARİSTAN'IN DİĞER İLÇELERİ


 
            GÜRCİSTAN TARİHİ            




GÜRCİSTAN'IN İDARİ BÖLGELERİ












    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    muzafferbadem@hotmail.com